joi, 8 mai 2008

I Samuel

Biblia Ortodoxa
Cartile I-II Samuel (I-II Regi, dupa aceasta varianta a Bibliei) isi au denumirea de la personajul principal in jurul caruia graviteaza evenimentele majore prezentate de autor de-a lungul vremii.
Cuprinsul celor doua carti acopera perioada istorica a lui Israel de la sfarsitul epocii judecatorilor si pana in ultimii ani de domnie ai regelui David, mai exact 100 de ani.
In prima carte (cap. 1-7) se prezinta personalitatea arhiereului Samuel, incepand cu nasterea minunata si chemarea profetica, pana in clipa accederii ca judecator al lui Israel. Ca si in alte cazuri, autorul subliniaza ca atunci cand Dumnezeu vrea sa faca ceva special pentru poporul Sau, ii pregateste si oameni pe masura, capabili sa-I duca la indeplinire planurile.
###
In capitolul 2, in paragraful ce cuprinde cantarea Annei, apare termenul tehnic de "Mesia": "Domnul din înălţimea cerului va tuna peste vrăjmaşii Săi, El va judeca marginile pământului, drept fiind, El va da tărie regilor noştri şi fruntea Unsului Său o va înălţa" (I Regi 2,10)
***

  • Numele de Mesia (Masiah) este un cuvant ebraic ce semnifica "Uns" (Cel uns), Cel ce a primit ungere sfanta in vederea unei misiuni; in special primea ungere cel pe care divinitatea l-a ales sa o reprezinte in conducerea poporului. Termenul "Masiah"= Cel uns, a fost tradus in greceste in "Hristos". Desi calitatea de uns o detineau deopotriva preotii (Levitic 4,5), arhiereii si regii, expresia Unsul s-a aplicat la Mantuitorul avandu-se in vedere in primul rand demnitatea imparateasca.
(fragmente din cartea Asteptand mantuirea, scrisa de pr. Petre Semen, aparuta la Editura Trinitas, Iasi in anul 2000)

0 comentarii: